Borrelioosi

Borrelioosi on  Borrelia-sukuun kuuluvan spirokeettabakteerien aiheuttama tauti. Borreliat lisääntyvät erityisesti pienten jyrsijöiden ja valkohäntäpeuran veressä. Näiden ”varastoeläinten” esiintymistiheys vaikuttaa ratkaisevasti taudin esiintymiseen.

Taudin vektoreina toimivat lähinnä Ixodes ricinus – ryhmään kuuluvat puutiaiset eli punkit, joiden suolessa bakteerit lisääntyvät. Borrelia-sukuun kuuluu useita eläimille ja ihmisillä tautia aiheuttavia bakteerilajeja. Suomessa esiintyy B. bugdorferi sensu lato. B. burgdorferi sensu laton aiheuttama tauti tunnetaan nimellä Lymen borrelioosina tai Lymen tautina.

Borrelioosi ihmisissä

Borrelia voi aiheuttaa ihmiselle infektiotaudin, jota kutsutaan borrelioosiksi tai Lymen taudiksi. Tauti tarttuu punkinpuremasta. Borrelia-tapausten määrä on noussut 2000-luvulla. Tartuntoja on todettu selvästi eniten Etelä-Suomessa ja Ahvenanmaalla, missä ilmaantuvuus on kansainvälisestikin erittäin suuri. Muuten tartunnat ovat keskittyneet Itä- ja Länsi-Suomeen. Yksittäisiä tapauksia on todettu jopa Lapissa asti. Borrelioosia esiintyy eniten syksyllä elo-marraskuussa.

Kuva: Ilmoitetut borrelioositapaukset väestössä vuodesta 2000 (pdf)

Borrelioosi eläimissä

Borrelioosia on todettu monilla eläinlajeilla kuten koirilla, kissoilla, hevosilla, naudoilla ja lampailla, kuitenkin eniten koirilla ja hevosilla. Borrelioosi ei ole Suomessa lakisääteisesti vastustettava eläintauti. Tauti ei leviä sairastuneista eläimistä ilman punkin välitystä eteenpäin.

2000-luvulla borrelian vasta-aineita on todettu vuosittain Eviraan tutkittavaksi toimitetuista eläinnäytteistä. Tutkimustilastojen mukaan borreliavasta-aineita on vuodesta 2003 todettu koirilla enenevästi.

Kuva: Koirien ja hevosten borreliavasta-ainetutkimukset 2000- ja 2010-luvuilla (pdf)

Tilastojen perustella ei kuitenkaan voi tehdä päätelmiä vasta-aineiden todellisesta esiintymästä koirilla. Borrelia vasta-aineita on myös tutkittu hevosilta, joilla vasta-aineita on todettu vuosittain keskimäärin 13 %:lla tutkituista.

   

 

 

Lisää aiheesta